SaHaBaT IsTiMeWa

Wednesday, June 27, 2012

Persiap Diri Untuk Berpuasa

Sumber : Pa & Ma

Untuk panduan bersama
Bagi ibu-ibu yang baharu habis tempoh berpantang pasti sudah boleh menjalankan ibadah puasa seperti biasa. Mungkin ada yang tertanya mampukah mereka berpuasa seperti dulu?

Melahirkan bayi merupakan proses yang menggunakan banyak tenaga dari dalam tubuh seorang wanita. Oleh itu wanita yang melahirkan bayi perlu menjaga pemakanan dan diri mereka untuk mengembalikan tenaga yang telah hilang.

Oleh yang demikian, diet seseorang ibu selepas bersalin memberi kesan penting bagi membantunya sembuh kembali dan pulih daripada kepenatan bersalin, dan juga untuk penghasilan susu ibu.

Kebanyakan ibu-ibu patuh kepada peraturan berpantang tradisional turun-temurun. Budaya berlainan mempunyai pilihan makanan berpantang mereka sendiri.

Memang tidak dinafikan ada kebaikan mengamalkan berpantang dari segi penjagaan diri dan pemakanan mengikut cara alami tetapi perlu diingat janganlah ia memudaratkan ibu dan bayi yang disusukan.

Menjelang bulan Ramadan, ibu yang sudah bebas daripada darah nifas wajib mengerjakan ibadah berpuasa. Biarpun berpuasa wajib ke atas setiap orang Islam sama ada mengandung dan menyusukan anak, tetapi kelonggaran diberi untuk tidak berpuasa berdasarkan keadaan ibu dan bayi dan boleh menggantikan puasanya atau membayar fidyah.

Namun jangan jadikan pengecualian itu sebagai alasan untuk tidak menunaikan rukun Islam yang ketiga itu kerana sebenarnya ibu selepas melahirkan anak mampu untuk menjalankan ibadah puasa asalkan dia mengatur diet yang seimbang bagi memastikan pengeluaran susu dari badan tidak berkurangan.

Persediaan Puasa Ibu Menyusu
Jadual pemakanan teratur dan berkesan yang mementingkan pengambilan makanan berkhasiat perlu diamalkan oleh ibu sepanjang masa terutama ketika berpuasa.

Amalan bersahur menjadi kemestian bagi ibu-ibu selepas bersalin. Ini kerana sekiranya ibu berpuasa tanpa pengambilan sahur yang betul, ia boleh memungkinkan ibu mengalami gejala hipoglisemia (kekurangan gula badan). Hipoglisemia ini dibahagikan kepada dua.

Rungutan yang berkaitan dengan pengaktifan sistem autonomik serta rembesan epinefrin seperti berpeluh, terketar-ketar, berdebar-debar, denyutan nadi meningkat, rasa cemas, lemah loya dan rasa loya-loya serta muntah-muntah.

Kategori rungutan kedua bersabit dengan berkurangan penggunaan glukos oleh otak, lama-kelamaan penurunan gula menjadi lebih teruk dan rendah. Biasanya mereka ini akan mengalami sakit kepala, penglihatan kabur, letih lesu, tidak bermaya, mudah terganggu serta sensitif, kurang fokus, kekeliruan, mengantuk, kehilangan keupayaan intelek dan perubahan personaliti.

Justeru itu ibu yang baharu melahirkan anak perlu berdisiplin mengamalkan panduan berikut bagi mengelakan kemudaratan kepada diri sendiri dan anak.
* Melewatkan sahur
* Berbuka di awal waktu dengan mengambil makanan sihat seimbang dan minum cukup air.
* Memerah susu di awal hari
* Berdoa
* Bertawakal

Ibu tetap boleh menyusukan seperti biasa selagi tidak mengalami dehidrasi. Oleh itu pengambilan cecair yang mencukupi pada sebelah malam dan waktu sahur perlu dilakukan bagi menggantikan air yang sudah hilang semasa berpuasa. Amat penting untuk menjaga dan mengawal dehidrasi daripada berlaku. Tanda-tanda dehidrasi yang teruk adalah seperti berikut :
* Berasa hendak pitam terutama selepas mengepam dan menyusukan bayi.
* Berasa sakit kepala dan seperti hendak demam.
* Air kencing menjadi pekat dan berbau kuat.
* Terasa loya dan ingin muntah.
* Rasa menggigil.
* Berasa lemah dan sakit otot.
* Mudah marah dan emosi yang tidak stabil.

Untuk mengelakkan dehidrasi yang teruk, ambillah makanan/minuman yang mengandungi jumlah cecair yang banyak. Sekurang-kurangnya dua liter air sehari diperlukan bagi menjaga keseimbangan bendalir badan.

13 Tip Kembali Berpuasa Selepas Bersalin :
1. Banyakkan pengambilan cecair. Dua liter sehari sangat perlu.Mulakan minum bermula waktu berbuka sehingga sahur dan menjelang imsak.

2. Makan buah-buahan, bubur, sup dan makanan berkuah dan mengandungi air. Kurangkan mengambil terlalu banyak makanan bergula dan bergaram kerana ia boleh menarik keluar air daripada sel.

3. Ibu yang menyusukan amat digalakkan makan madu setiap hari kerana selain menambah stamina, ia berupaya meningkatkan kadar serapan kalsium dalam badan. Malah ia merupakan sumber tenaga yang hebat dan semulajadi. Juga berfungsi sebagai nutrisi lengkap untuk meningkatkan dan melancarkan air susu ibu.

4. Berehat secukupnya. Elakkan melakukan aktiviti berat dan lasak.

5. Berbuka puasa dan bersahur dengan makanan seimbang yang kaya dengan protein, glukos dan cecair.

6. Banyakkan memakan kurma kerana ia mampu memberi tenaga segera kepada badan dan makanan penambah susu seperti sayuran hijau, buah-buahan, oat dan sebagainya.

7. Elakkan minuman berkafein dan minuman gas.

8. Lebihkan sesi menyusu secara terus dan mengepam pada waktu malam. Pam dan menyusu terus secara serentak.

9. Pentingkan diet yang mengandungi protein berkualiti daripada ikan, ayam itik, daging merah dan legum. Pastikan pengambilan kalsium yang mencukupi, daripada susu dan produk susu.

10. Tambah pengambilan makanan berserat ke dalam diet anda dengan mengambil lebih banyak buah-buahan dan sayuran segar bagi mengelakkan sembelit.

11. Jika anda rasa anda menghadapi kesulitan untuk menyediakan makanan yang berkhasiat untuk diri sendiri, pertimbangkanlah untuk mengambil suplemen vitamin dan mineral dalam diet anda.

12. Jangan berhenti menyusukan bayi atau mengepam susu kerana semakin banyak susu keluar, semakin kerap payu dara dikosongkan maka semakin banyak susu ibu yang akan dihasilkan.

13. Kurangnya pengeluaran susu bukan disebabkan ibu berpuasa tetapi kurang rangsangan sama ada menyusu terus bayi atau memerah susu.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails