SaHaBaT IsTiMeWa

Thursday, April 15, 2010

Cerita Ruam Aqilah 1..

Aqilah oh Aqilah..nape ler kulitmu terlalu sentisitif, bukan sensitive ape, tapi sensitive ngan cuaca yg panas..kadang tu kesian ibu tengok kakak (panggilan buat aqilah)..dulu ramai org cakap kakak putih..kulit cantik..tapi skang kulit kakak berubah jadi merah2 @ ruam terutama pada bahagian pampers, leher, depan dan belakang badan..macam2 ubat dah abah beli untuk pulihkan aqilah..macam2 klinik baik jauh @ dekat, pakar @ bukan pakar, berbayar n tak berbayar (klinik panel ibu) dah kami kunjungi..
Sebab dah macm2 ubat pakai tak kesan, akhirnya hubby ku senyap2 bwa kak p pakar kulit kat Bandar Puteri Puchong, tue aku yg search dalam internet..ku tak dapat p mase tu sbb ku ade klelas cup cakes tue ler..balik2 ku tengok kt atas katil ade resit..rupa2nya resit klinik pakar kulit tue tertulis nama Nur Aqilah Insyirah..sekali p pakar kena RM390, terkejutku dibuatnya..mengucap besar tue..hubbyku kate, biase ler..dah name pun pakar..tapi macam tiada perubahan langsung..doktor tu bagi 2 ubat makan, satu sabun jenama cetaphill, ubat untuk digunakan jika ruam luka, losyen dan krim..dah ler anakku ni penakut nak makan ubat..tue pn sampai 3 org pegang baru leh makan…sampaikan kakak menangis2..kesian lak..tapi untuk kebaikan ape salahnya..tapi tue ler, 3 mingu tiada ape perubahan..
AKHIRNYA…aku search lagi dalam internet, terjumpa lak barang Gamat Emas..ye le, orangkan cakap gamat ni bagus..rase macam nak mencuba..mane tau kakak serasi..aku pun cari alamat dan buat temujanji ngan kakak yang bernama faizah kalu tak silapku..dia kate kedai dia kat ngan OTK dan kat celah2 lorong kecik blakang KFC. Akhirnya terjumpa gak, rupa2nya dia makan kedai kecantikan..masuk2 dia pun cite ler pasai produk ni..dia sapu2 kat Aqilah losyen gamat tue dan dia bagi kakak rase spirulina anggur..kakak suka..dia cadangkan amik set..sprirulina + losyen gamat + sabun..2 mggu jugak ler guna, tengok tiada gak prubahan


dah macam putus asa dah..tapi aku takkan putus asa sbb aku n hubby aku nak tengok kulit kakak kembali macam dulu..


dah macam putus asa dah..tapi aku takkan putus asa sbb aku n hubby aku nak tengok kulit kakak kembali macam dulu..






6 comments:

Adlina Husaini said...

la kesiannya dia..nak membantu tapi tak reti la..nanti insyallah ina cuba search kalau2 ada yang maklumat berguna boleh dikongsi =D

Puteri Satu said...

tak try bedak hijau tu ke....? atau pun.. gi klinik lain.. siannya kan... mesti aqilah tak selesa... aduhai... akak ada satu klinik kat ampang... ubat dia memang ada kualiti... try gi mana tahu serasi... pm akak klu nak tahu lebih lanjut klinik tu..

sirna said...

orked, kulit aqilah tu ada x mcm bersisik putihkat tepi2 rash tu? dia gatal tak? tgk gambar nampak cam satu sakit kulit yg dipanggil pityriasis rosea..tapi since orked dah bwk jumpa dermatologist kan, mungkin diagnosis tak berapa tepat, jd ubat kurang sesuai diberi...

aqis090209 said...

samer mcm balqis lah.. ruamnye pun samer jer..
dia xtahan panas.. kalu dok dlm aircd pudar la ruam2 tu.. bile berpanas sikit naik bintik2 ruam tu.. jemuh dah sapu mcm2 ubat.. xberkesan lah.. kalau jupe ubat yg sesuai share lah ye..

@>--ummi zahra--<@ said...

ala..cian nyer aqilah..mesti die tak selesa..kite yang dah tua ni pun kalo gatal2 dah tak duduk diam..ni kan budak sebesar aqilah ni..

Orked said...

Terima kasih buat smua yg prihatin kat Aqilah..

Adlina : Mekasih ye..

Puteri 1 : Bedak hijau tue ape namenye kak? tue ler kadang2 tue dia cakap gatal gak..tp nk buat camne..digaru je le..tapi saya marah sbb takut jangkitan lak..

Sirna: mmg hubby kte dah bawa g pakar kulit..tue yg kna RM390 tue..tapi tak tau ler..dia prubahan..

Aqish : aqish pun kulit sensitif yer..ok, nanti kalu orked cuba ubat yg ok..orked gtau yer..

zahra : betul tue zahra, kite yg besar ni pun gatal bergaru..ni lak bebudak ye tak..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails